lauantai 14. tammikuuta 2017

Viitasaari! Julkisten kiinteistöjen kunto-ja sisäilmaraportteja piilotellaan?


Perussuomalaisten mielestä tämä epäkohta tulisi edelleenkin korjata.
Muutama vuosi sitten kyseinen valtuustoaloite hylättiin äänestyksen jälkeen.                                                  


Viitasaaren Perussuomalaisten valtuustoryhmän valtuustoaloite kaupungin kiinteistöjen kunto- ja sisäilmatutkimusten julkaisemisesta avoimesti kaupungin kotisivuilla.


Valtuustokäsittelyssä esitimme Kuntaliiton julkisuusasioista vastaavan lakimiehen kirjallisen selvityksen liitettäväksi aloitteen päätökseen. Selvitys täydentää ja selventää asian julkisuutta koskevaa kohtaa erittäin hyvin. 
Valtuustoaloitteemme ei koskenut pelkästään netissä julkaisua, vaan koko kyseisten asioiden julkisuutta. Miten raportin saa julkaista, ja kuinka se pitää virallisesti arkistoida.

Mielestämme kaupunginhallituksen ja -valtuuston ja lakimiehen vastauksissa on ristiriita. Koko raportti ei ole salainen,vain kohdat joissa mainitaan henkilötietoja.

Viitasaarella on ollut tapana laittaa kiinteistöjen sisäilma- ja kuntotarkastustutkimus- raportit salaiseksi merkinnällä vain sisäilmatyöryhmän käyttöön, vaikka niissä ei käsitellä henkilötietoja, eikä raportista voi tunnistaa kenenkään työskentelytiloja. Raportit on arkistoitu kaupungin sisäiseen arkistoon.

Viitasaarella on ollut useita kiinteistöjä tutkimusfirmojen kohteena, kouluja, sairaala, vanhustenhoitopaikkoja ja useita muita tiloja. Toimeksiannoissa on tutkittu vain seiniä, perustuksia ym. rakenteita, ja selvitetty mahdollisia bakteeri- ja homepitoisuuksia. Henkilötutkimukset ja - sairauskyselyt ovat aivan muita tutkimuksia.
Kuntotutkimukset koskettavat työskentelytilojen osalta Viitasaarella satoja henkilöitä ja siksi raportit pitäisivät olla kyseisistä kiinteistöistä helposti saatavissa, jotta voitaisiin ennakoida mahdolliset oireilut ja sairastumiset. Veronmaksajilla on myös oikeus tietää millaisissa tiloissa työskentelevät tai oleskelevat. Pelkkä suullinen raporttiversio ei ole riittävän tarkka.

Meistä kyseiset asiakirjat ovat julkisella rahoituksella maksettuja ja siten ovat henkilötietoja lukuun ottamatta julkisia, ja raportit ovat samanlaisia asiakirjoja kuin muutkin kaupungin julkaistavat dokumentit ja pöytäkirjat. Näin on myös lakimies vahvistanut.


Lakimiehen lausunto:

Kunnassa olevat sisäilmamittaustulokset ovat viranomaisen asiakirjoja. Tietojen salassapito perustuu aina laissa olevaan salassapitoperusteeseen. Itse sisäilmatutkimuksiin ei varmaan liity mitään salaista, mutta jos raportista ilmenee henkilön sairauksia, oireet huonon sisäilman johdosta tai muita henkilön terveyteen liittyviä tietoja raportti on salainen tältä osin. Vaikka raportissa ei ole henkilötietoja, esim. nimiä, raportti voi silti olla salainen terveystietojen osalta jos tieto on yhdistettävissä esimerkiksi tietyssä huoneessa työskentelevään henkilöön. Eli lähtökohtaisesti raportti on julkinen, mutta terveystietojen osalta salainen.

Viranomaisen asiakirjan julkiseksi tulosta säädetään julkisuuslain 6 ja 7 §:ssä. Hallituksen esityksestä sanotaan tutkimuksista näin: "Tutkimus tai tilasto tulee julkiseksi valmistuttuaan käyttötarkoitukseensa myös silloin, kun se liittyy keskeneräiseen asiaan. Samaa sääntöä sovelletaan tutkimukseen tai tilastoon verrattavaan itsenäisen kokonaisuuden muodostavaan selvitykseen, joka kuvaa yleisesti merkittävän ratkaisun tai suunnitelman esillä olevia vaihtoehtoja, niiden perusteita ja vaikutuksia. Tässä tarkoitettu selvitys on laadittu tiettyjen, joko ennalta määriteltyjen tai selvityksessä itsessään asetettujen edellytysten mukaisesti. Alustavat muistiot eivät ole tällaisia selvityksiä."

Eli lähtökohtaisesti sisäilmatutkimus on tullut julkiseksi kun se on valmistunut käyttötarkoitukseensa.

Julkisia asiakirjoja, joihin ei sisälly henkilötietoja, voi tietenkin julkaista vapaasti netissä. Jos raporttiin sisältyy henkilöiden terveystietoja, raportti on siltä osin salainen ja tietojen paljastaminen sivullisille on kielletty. Olisiko mahdollista kenties tehdä raportista kokonaisuudessaan julkinen yhteenveto nettisivuja varten?

Ystävällisin terveisin,

Ida Sulin
Lakimies / Jurist
Suomen Kuntaliitto, lakiasiat




Ei kommentteja: